Wat is een plasma aansteker?

Plasma aanstekers zijn de afgelopen jaren enorm populair geworden. Maar wat is precies het verschil met gewone aanstekers, hoe werkt een plasma aansteker, zijn ze wel veilig, hoe lang gaan ze mee, en wat is plasma eigenlijk? Op al deze vragen geven we in dit artikel antwoord!

 

Wat is een plasma aansteker?

Een plasma-aansteker is aan elektrische aansteker die gebruikmaakt van plasmastralen als ontstekingsmechanisme. Dit betekent dat er geen vlam aan te pas komt, en je met een soort kleine bliksemstraal dingen kunt aansteken. Deze bliksemstraal heet “plasma”. Wat dat precies is, lees je hieronder. Andere benamingen voor plasma aanstekers zijn: elektrische USB aansteker, plazmatic aansteker, of natuurlijk… Cross Lighter!

 

Wat is plasma?

Plasma wordt vaak de vijfde aggregatietoestand genoemd, naast de vaste, vloeibare en gasvormige toestanden. Volgens natuurkundigen is plasma een fase waarbij door verhitting of door elektronische ontlading de deeltjes van een gasvormige stof geïoniseerd worden. Hierbij worden de elektronen gescheiden van de geïoniseerde atomen, en gaan de losgeslagen elektronen zich vrij door de ruimte bewegen. De achtergebleven geïoniseerde gasatoom heet plasma.

Plasma komt veel voor in de natuur: in 99% van het heelal is plasma aanwezig, die wij vooral waarnemen in de vorm van bliksemschichten en de zon, de grootste plasma aansteker ter wereld! Maar ook door mensen wordt plasma gebruikt in allerlei apparaten zoals spaarlampen, plasma-televisies, lasapparatuur, plasmasnijders en uiteraard in plasma aanstekers.

 

Wat is het verschil tussen een plasma aansteker en een Cross Lighter?

Er is geen verschil tussen een plasma aansteker en een Cross Lighter: Cross Lighter is een merknaam van plasma-aanstekers, en was het eerste merk dan de plasma aansteker in Nederland introduceerde. Hoewel er meerdere fabrikanten van plasma aanstekers zijn, staat Cross Lighter in Europa bekend als betrouwbare leverancier van hoogwaardige plasma aanstekers.

Er zijn niet alleen verschillende merken, maar ook verschillende soorten plasma aanstekers. Het belangrijkste verschil zit in het aantal plasma-bogen: sommige aanstekers hebben één plasma-boog (ofwel “single arc”), sommigen hebben er twee (“double arc”), en er zijn zelfs modellen met drie plasma-blogen (“triple arc”). Wat is nou beter? Dat is geheel afhankelijk van jouw wensen: een aansteker met slechts één plasma-bloog genereert de minste warmte, maar is wel zeer energiezuinig. Een triple-arc plasma aansteker met drie bogen genereert heel veel warmte waardoor je alles nog sneller en gemakkelijker aansteekt, maar heeft wel een hoger energieverbruik. Een plasma aansteker met twee bogen, zoals de Cross Lighter Classic, is de “gulden middenweg” en het meest geschikt voor alledaags gebruik.

 

Wat zijn de voordelen van een plasma aansteker?

Plasma aanstekers hebben verschillende voordelen qua gebruiksgemak, veiligheid en milieuvriendelijkheid. Hieronder zijn alle voordelen van plasma aanstekers op een rijtje gezet.

Niet bijvullen

Misschien wel het grootste voordeel van plasma aanstekers is dat je ze nooit hoeft bij te vullen. Hoewel het misschien niet zo ingewikkeld is om een normale gasaansteker of benzineaansteker bij te vullen, moet je wel zorgen dat je butaangas of aanstekerbenzine in huis hebt. Met plasma aanstekers heb je dit probleem niet: als je een stopcontact of USB-poort in de buurt hebt, kun je ten alle tijden je aansteker opladen. De gemiddelde Cross Lighter is binnen een uurtje volledig opgeladen, en gaat zo’n 200 “vuurtjes” mee.

Geen Co² uitstoot

Omdat er geen brandstoffen in een plasma aansteker zitten, hebben ze dan ook geen Co² uitstoot. Misschien vind je dit niet zo belangrijk, maar het is fijn om te weten dat je niet bijdraagt aan milieuvervuiling en longaandoeningen. Ook kan niemand jou de schuld ervan geven dat we nog maar 100 kilometer per uur mogen rijden op de snelweg.

Geen giftige dampen

Een ander voordeel van het ontbreken van brandstoffen zoals benzine of butaan, is dat er geen giftige dampen vrijkomen die je inademt bij het aansteken van sigaretten of kaarsjes.

Veiliger dan traditionele aanstekers

Een plasma aansteker is veiliger dan een traditionele aansteker: er is geen vlam die de verkeerde kant op kan waaien, er kan geen steekvlam ontstaan die je wenkbrauwen wegschroeit,  en bij aansteken van vuurwerk kan de vlam niet verkeerd gaan. Een plasma aansteker is natuurlijk geen speelgoed voor kleine kinderen, maar de risico’s van een gasaansteker worden wel grotendeels weggenomen. Zo kan je een plasma aansteker gerust in je broekzak meenemen, want in tegenstelling tot een gewone aansteker zorgt de ontstekingsbeveiliging van Cross Lighter dat de aansteker niet aan kan gaan zolang het klepje dicht is.

Reuk- en smaakloos aansteken

Waar een Zippo benzineaansteker of een normale gasaansteker niet altijd aangenaam ruikt, is een plasma aansteker geheel reukloos. Geen vieze benzinedampen, geen roetaanslag, en geen invloed op de smaak van je rookwaren.

Geconcentreerde hitte

Een plasma-aansteker geeft zeer geconcentreerde hitte: de plasmastralen worden enorm heet, maar in tegenstelling tot een gasvlam kan een plasmastraal niet wegwaaien of zomaar per ongeluk het verkeerde aansteken. Plasma aanstekers zijn daarmee bij uitstek geschikt voor verschillende technische toepassingen of DIY-klusjes.

 

Hoe gebruik je een plasma aansteker?

Een plasma aansteker is zeer eenvoudig in gebruik, en verschilt niet veel van een gewone aansteker. Je opent het klepje, houdt het knopje aan de zijkant ingedrukt, en er verschijnt een plasmastraal waarmee je alles kunt aansteken. Wanneer je het knopje loslaat of het klepje sluit, verdwijnt de plasmastraal.

Om iets aan te steken houdt je simpelweg de plasmastraal tegen hetgeen aan dat je wil aansteken, bijvoorbeeld een kaarsje of het lontje van vuurwerk. Veel rokers vragen ons: “maar mijn sigaret past toch niet tussen die plasmastraal?”. Dat is afhankelijk van welk type aansteker je aanschaft, maar het is ook helemaal niet belangrijk: de plasmastralen geven ook stralingswarme af buiten de straal zelf, dus als je je sigaret gewoon heel dichtbij de plasmastralen houdt, kun je hem aansteken zonder de sigaret direct tussen de plasmastralen te houden.

 

Hoe kan je een plasma aansteker opladen?

Een plasma aansteker opladen is heel eenvoudig: via het meegeleverde USB-kabeltje laadt je jouw aansteker op via iedere USB-poort (in de auto, laptop, telefoonoplader, een andere stopcontact-adapter, etc.). Een aansteker die helemaal leeg is, laadt zich binnen een uurtje weer volledig op. De lithium-ion batterijen van Cross Lighter kunnen honderen keren worden opgeladen zonder merkbaar verlies van batterijvermogen.

Je kunt je Cross Lighter ook opladen via een powerbank. Een powerbank is een oplaadbare, draagbare accu die je kunt gebruiken om apparaten op te laden op plaatsen waar je geen oplader bij de hand hebt of kunt insteken, bijvoorbeeld buiten op straat, op het strand of op een festival. Cross Lighter heeft twee verschillende powerbanks voor het opladen van plasma aanstekers.

 

Het milieu: hoe duurzaam is een plasma aansteker?

Het grote voordeel van een plasma aansteker ten opzichte van veel andere aanstekers, is dat ze jarenlang meegaan. De gemiddelde Nederlander gebruikt jaarlijks meer dan 50 verschillende (wegwerp-)aanstekers, en die komen allemaal op de vuilnisbelt (of in de natuur) terecht. Een plasma aansteker hoef je slechts één keer aan te schaffen, en je hebt er jarenlang plezier van. Maar dat is niet alles! Omdat een plasma-aansteker op elektriciteit werkt, hoef je hem niet te vullen met aanstekergas (butaan) of zippo-vloeistof (benzine). Je steekt hem gewoon in je computer of telefoonoplader met het bijgeleverde USB-kabeltje, en binnen een uurtje is hij weer vol! Conclusie: als je een beetje zuinig op je aansteker bent, gaat hij gemakkelijk vele jaren mee zonder afval of uitstoot van fossiele brandstoffen. Behoorlijk duurzaam en milieuvriendelijk dus!

 

Hoe lang gaat een plasma aansteker mee?

Een plasma-aansteker gaat normaal erg lang mee, doordat er geen bewegende of slijtage-onderdelen zijn en er dus geen onderdelen vervangen hoeven te worden (zoals een vuursteentje bij een normale gasaansteker). Een plasma-aansteker kan gemakkelijk jarenlang meegaan. Het is wel van belang om een kwalitatief goede aansteker aan te schaffen – er zijn namelijk ook plasma aanstekers van inferieure kwaliteit verkrijgbaar die veel problemen vertonen met opladen, batterijen die snel leeg gaan of gaan lekken, of andere mechanische problemen zoals een klepje dat afbreekt. Alle Cross Lighter plasma aanstekers zijn met zorg ontworpen, waardoor je deze problemen niet hoeft te verwachten. Is er toch iets niet helemaal goed? Geen zorgen, je hebt drie maanden garantie!

 

Tips om je plasma-aansteker langer mee te laten gaan

Het is niet alleen belangrijk om een plasma aansteker van goede kwaliteit te kopen: als je wil dat je plasma aansteker lang meegaat, is het verstandig om de volgende tips in gedachten te houden:

 

Bekijk alle Cross Lighters