Plasma Aansteker Verven / Restaureren

Is jouw geliefde plasma aansteker beschadigd, en ziet hij er niet meer mooi uit? Of heb je ooit een plasma aansteker cadeau gekregen, waarvan je het design niet zo mooi vind? Dan is deze blog precies waar je naar op zoek bent: vandaag leggen we je uit hoe je jouw plasma aansteker kunt verven of restaureren, zónder veel geld uit te geven! Wij restaureerden onze bekraste Cross Lighter met materialen van de Action, om te laten zien hoe je op een goedkope en eenvoudige manier jouw plasma aansteker kunt customizen.

 

Hieronder vind je een stap-voor-stap instructie over hoe je je plasma aansteker kunt verven. Natuurlijk werkt dit ook met andere aanstekers, bijvoorbeeld Zippo’s. Onderaan de pagina vind je afbeeldingen en een video van het proces.

Benodigdheden:

 

Stap 1: schuren

Wij hebben voor dit mini-project gebruik gemaakt van twee soorten schuurpapier: korrel 120 (grof), en korrel 400 (fijn). Het grove schuurpapier dient om de huidige lak of opdruk te verwijderen en het metaal kaal te schuren. Het fijne schuurpapier (400) gebruik je daarna om de oppervlakte van het metaal zo glad mogelijk te schuren, zodat er een mooie vlakke laklaag ontstaat.

Vergeet niet om na het schuren de aansteker goed schoon te maken. Dit kan met een vochtig doekje, met eventueel een heel klein beetje schoonmaakmiddel zoals Dasty. Verwijder wel zorgvuldig alle resten van het schoonmaakmiddel met een droge doek, om ervoor te zorgen dat de (grond)verf zich goed kan hechten.

 

Stap 2: afplakken

Zodra de aansteker helemaal geschuurd en schoongemaakt is, moet je de delen afplakken die niet geverfd dienen te worden. Aangezien dit een “custom” aansteker is, is het geheel aan jou om te bepalen welke delen je wel en niet gaat verven. Echter is het bij ieder model van belang om minimaal de oplader-aansluiting en het knopje af te plakken, want als hier verf in komt kan het zijn dat je aansteker niet meer goed werkt.

Let op: ga zorgvuldig te werk tijdens het afplakken, dat bespaart je een hoop werk en problemen tijdens de afwerking!

 

Stap 3: grondverf

Voordat je gaat beginnen met het aanbrengen van de grondverf, is het belangrijk om te zorgen voor een goede ruimte om te verven. Buiten is mogelijk indien het windstil is en niet regent, maar de kans op stof en andere vervuiling van de lak is groot. Wij raden daarom aan om binnen te verven en de aansteker binnen te laten drogen, maar hiervoor moet je wel een geschikte ruimte hebben. Omdat de verfnevel door de hele kamer kan zweven, doe je dit in een ruimte waar niets staat wat vies kan worden. Een alternatief is om een eigen “spuitcabine” te maken, bijvoorbeeld met oude kranten of dozen. In ons geval deden we het op een betonnen vloer met papier ter bescherming tegen stof/vuil en om te voorkomen dat de vloer vies werd.

Breng de grondverf aan in dunne lagen om druipers te voorkomen en een zo glad mogelijke ondergrond te creëren. Wij raden aan om minimaal 3 (dunne) lagen grondverf aan te brengen, zodat de verf goed hecht en niet zomaar loslaat. Je kunt na zo’n 10 minuten de tweede laag aanbrengen, want de grondverf hoeft niet geheel droog te zijn om er nog een laag op te spuiten.

Als de grondverf erop zit, kun je twee dingen doen: of je gaat direct verder met de laag “echte” verf (na zo’n 10 minuten drogen van de grondverf), ofwel je laat de grondverf eerst helemaal uitharden (dit duurt minimaal 24 uur). Als je ervoor kiest om de grondverf eerst te laten uitharden, kun je hem daarna het beste weer heel lichtjes opschuren met korrel 400 schuurpapier (of nog fijnkorreliger). Let op: dit is puur om de eventuele ongelijkheden uit de grondverf te halen, dus het is niet nodig om hard te schuren. Schuur je te hard, dan verwijder je de grondverf en kun je weer helemaal overnieuw beginnen! De keuze is aan jou: wil je het snel klaar hebben, en is een perfect resultaat minder belangrijk? Dan kun je direct verdergaan met spuiten na de grondverf even te laten drogen. Ga je voor perfectie, neem dan wat meer tijd en laat de grondverf goed uitharden, schuur hem licht op, en ga vervolgens verder met de echte lak. Let wel op: als je de grondverf gaat schuren, moet je ook de resten van het schuren weer goed verwijderen voordat je verder gaat spuiten.

 

Stap 4: aanbrengen van de lak

Als de grondverf is aangebracht (en eventueel nog licht opgeschuurd), kun je verder met het aanbrengen van de verf. Dit is in feite precies hetzelfde als het aanbrengen van de grondlak: maak zijwaartse bewegingen, en breng dunne lagen aan om druipers te voorkomen. Breng minimaal 3 lagen aan voor een goede dekking, en raak de aansteker niet aan tussen het aanbrengen van de verschillende lagen! Ook nu heb je weer de keuze: laat ik de lak geheel uitharden voordat ik met de blanke lak verderga, of niet? Daar zijn de meningen over verdeeld. Veel (auto)spuiters zeggen dat het cruciaal is om de verf eerst te laten uitharden alvorens blanke lak eroverheen te spuiten, terwijl het volgens anderen ook prima gaat zonder de verf uit te laten harden. Ons advies: als je de tijd hebt, laat dan de verf eerst uitharden (24 uur) en breng daarna pas de blanke lak aan.

 

Stap 5: blanke lak

Blanke lak zorgt voor een mooie blinkende afwerking van de verf. Zeker op metallic-verfsoorten is dit eigenlijk een must. Maar als je bewust een matte kleur verf hebt gekozen, is blanke lak niet eens nodig! De blanke lak laat de verf echter niet alleen glimmen, maar vormt ook een extra beschermende laag voor de verf. In de meeste gevallen is het daarom zeker aan te raden om wel blanke lak te gebruiken. Het aanbrengen hiervan werkt hetzelfde als het aanbrengen van de gewone verf. Dunne lagen, zijwaarts spuiten in een vloeiende beweging, en spuit het gehele oppervlak. Na het aanbrengen van de laatste laag blanke lak, laat je de aansteker minimaal 2 uur staan. Daarna kun je hem veilig aanraken… en ben je bijna klaar met het customizen van je Cross Lighter!

Tip: wil je het iets anders doen dan de meesten? Spuit dan direct de blanke lak over de grondverf voor een unieke look!

 

Stap 6: afwerking

Nadat de verf ongeveer een uurtje (of 2) heeft gedroogd, is het tijd om de afplaktape te verwijderen. De verf is droog en je kunt de aansteker nu dus veilig aanraken, maar de verf is nog niet uitgehard. Dat duurt minimaal 24 uur, en het kan zelfs tot enkele dagen duren totdat de verf geheel is uitgehard. Maar voor het verwijderen van de afplaktape en de verdere afwerking van de aansteker, is het juist een voordeel als de lak nog niet geheel uitgehard is.

 

Plasma Aansteker Spuiten: video

 

Alle foto’s op een rij