Plasma aansteker schoonmaken

Een plasma aansteker schoonmaken is cruciaal voor een lange levensduur van je geliefde aansteker. Hoe reinig je een plasma aansteker zonder hem te beschadigen? Dat lees je in deze blog!

 

Benodigdheden:

 

Plasma aansteker schoonmaken met alcohol

Na verloop van tijd kan een plasma aansteker vies worden. Vuil, zoals as van sigaretten, kan zich door de hitte gaan fixeren op en rondom de elektroden (de ontstekingspuntjes). Dit vuil is niet alleen moeilijk te verwijderen, maar kan ook de werking van de aansteker negatief beïnvloeden. Daarbij kan vuil rondom de elektroden voor rare luchtjes zorgen tijdens gebruik van de aansteker. Wij raden daarom aan om de elektroden regelmatig schoon te maken met behulp van een wattenstaafje. Doe een beetje alcohol op het wattenstaafje, en wrijf er zachtjes mee langs de elektroden om het vuil los te halen en af te nemen. Ook hardnekkig vuil wordt gemakkelijk verwijderd met behulp van (schoonmaak)alcohol.

Let op: trek of duw niet aan de elektroden om beschadigingen te voorkomen. Raak ze alleen zachtjes aan met een wattenstaafje om het vuil te verwijderen.

Ethanol is verkrijgbaar bij Bongify

 

Plasma aansteker schoonmaken met wasbenzine

Heb je geen schoonmaakalcohol in huis? Geen probleem: ook met wasbenzine kun je je plasma aansteker een goede poetsbeurt geven. Net als alcohol zorgt wasbenzine ervoor dat vuil van sigaretten (as en/of teer), kaarsenvet of resten van vuurwerk eenvoudig weggepoetst kunnen worden. Met een klein beetje wasbenzine op een wattenstaafje of doekje lost al het vuil op, en kun je het eenvoudig afnemen met een schone doek of een schoon stukje van dezelfde doek.

Een nadeel van wasbenzine is dat het vettige sporen kan achterlaten. Vaak kun je deze eenvoudig verwijderen door met een vochtig (microvezel) doekje (of keukenpapier) de aansteker even na te wrijven. Is dit niet voldoende? Doe dan een klein druppeltje Dreft op het doekje, en je aansteker is zo weer als nieuw.

 

De buitenzijde van je plasma aansteker schoonmaken

Niet alleen de ontstekingspuntjes van de aansteker moeten af en toe schoongemaakt worden; ook de buitenkant heeft af en toe onderhoud nodig. Hoe je de buitenkant van je plasma aansteker moet schoonmaken is afhankelijk van het materiaal en ontwerp. Daarnaast bepaalt de mate van slijtage welke manier het meest gunstig is.

 

Een metalen plasma aansteker reinigen

Als je plasma aansteker een metalen buitenkant heeft, bestaat de kans dat er na verloop van tijd krasjes ontstaan. Het is natuurlijk jammer als een luxe aansteker er versleten uit gaat zien. Maar deze krasjes zijn geen reden om een nieuwe aansteker te kopen! De meeste Cross Lighter Classic modellen hebben een buitenkant gemaakt van een zinklegering met een laklaag eroverheen. Je kunt krasjes eenvoudig uit je plasma aansteker verwijderen door hem lichtjes te polijsten met polijstpasta (vergelijkbaar met het verwijderen van krassen uit autolak). Er zijn verschillende polijstpasta’s en verschillende manieren om te polijsten, maar in veel gevallen werkt een goedkope polijstpasta prima.

Een plasma aansteker met opdruk reinigen

Een Cross Lighter met opdruk mag je niet polijsten, omdat de kans bestaat dat je de opdruk eraf poetst. Het is van belang om deze aanstekers heel zorgvuldig schoon te maken met de juiste schoonmaakmiddelen om te voorkomen dat je de opdruk verwijdert.

Gebruik dus absoluut geen schuursponsje of andere schurende middelen. Een zacht sponsje of microvezel doekje met wat warm water en een heel klein beetje Dreft of Dasty , en wrijf zeer voorzichtig over de buitenkant van de aansteker om het vuil af te nemen. Het is beter om hier even de tijd voor te nemen, want door te haasten loop je het risico op beschadiging van de opdruk.

Een kunststof plasma aansteker reinigen

Heb je een kunststof plasma aansteker? Of bijvoorbeeld een rubberen model, zoals de Cross Lighter Seal? We raden het niet aan om deze te poetsen met alcohol of wasbenzine, en ze zijn ook niet geschikt om gepolijst te worden. Maar hoe maak je dan wel een kunststof of rubberen plasma aansteker schoon? Heel eenvoudig! Doe een beetje warm water en Dreft (of andere ontvetter, bijvoorbeeld Dasty) op een sponsje of microvezel doekje, en poets hem op dezelfde manier als een plasma aansteker met opdruk. Echter kan een kunststof of rubberen plasma aansteker niet zo gemakkelijk beschadigd raken, dus je kunt gerust wat meer druk zetten tijdens het poetsen van deze modellen.

 

Een plasma aansteker opnieuw verven

Is je plasma aansteker zodanig beschadigd, dat poetsen of polijsten weinig zin heeft? In dat geval kun je overwegen je aansteker opnieuw te verven.